Ο σύγχρονος τρόπος ζωής (καθιστική ζωή, έλλειψη σωματικής άσκησης, κακή στάση, εργασία γραφείου, άγχος) παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά από τα μυοσκελετικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο.
Ο Κινέζικος βελονισμός είναι μία πανάρχαια θεραπευτική τεχνική με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων.
Τέτοιες παθήσεις είναι το αυχενικό σύνδρομο, η οσφυαλγία, η ισχιαλγία, οι αθλητικές κακώσεις, οι τενοντίτιδες, η οστεοαρθρίτιδα, η επικονδυλίτιδα (tennis ή golfer’s elbow), αλλά και σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα πόνου ή αιμωδίας που εμφανίζεται στο σώμα.
Τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι η ασφάλεια και η άμεση αποτελεσματικότητα
Η θεραπεία γίνεται με την εισαγωγή πολύ λεπτών βελονών χωρίς κάποιο φάρμακο σε επιλεγμένα βελονιστικά σημεία, τα οποία βρίσκονται σε ολόκληρο το σώμα.
Μέσω αυτών των βελονών δίνονται τα ερεθίσματα στο σώμα, ώστε να κινητοποιηθούν οι αμυντικοί μηχανισμοί αυτοϊασης του οργανισμού.
Οι βελόνες συχνά τοποθετούνται σε σημεία απομακρυσμένα από την περιοχή του προβλήματος και ο ασθενής παρατηρεί άμεσα τη βελτίωση των συμπτωμάτων (π.χ σημαντική μείωση έως και πλήρης εξαφάνιση του πόνου, βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, βελτίωση της λειτουργικότητας).
Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον ιατρό, αλλά και στον ασθενή να κρίνουν από την αρχή την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να βγάλουν συμπεράσματα για την πρόγνωση της πάθησης.
Οι θεραπείες έχουν αθροιστικό αποτέλεσμα και πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικά με ρυθμό 2-3 φορές/εβδομάδα.
Παράλληλα, ο ασθενής εκπαιδεύεται στην αποφυγή των στάσεων και κινήσεων που επιβαρύνουν το πρόβλημα του και σε εξειδικευμένο ασκησιολόγιο για την πάθηση του, που βοηθούν στη γρηγορότερη ανάρρωση και στην αποφυγή υποτροπής των συμπτωμάτων.
Ο συνολικός αριθμός των απαιτούμενων θεραπειών εξαρτάται από τη σοβαρότητα και από τη χρονιότητα του προβλήματος και συνήθως κυμαίνεται από 8-10.