Βελονισμός

Θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων με βελονισμό
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής (καθιστική ζωή, έλλειψη σωματικής άσκησης, κακή στάση, εργασία γραφείου, άγχος) παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά από τα μυοσκελετικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο.
Ο Κινέζικος βελονισμός είναι μία πανάρχαια θεραπευτική τεχνική με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων.
Τέτοιες παθήσεις είναι το αυχενικό σύνδρομο, η οσφυαλγία, η ισχιαλγία, οι αθλητικές κακώσεις, οι τενοντίτιδες, η οστεοαρθρίτιδα, η επικονδυλίτιδα (tennis ή golfer’s elbow), αλλά και σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα πόνου ή αιμωδίας που εμφανίζεται στο σώμα.
Τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι η ασφάλεια και η άμεση αποτελεσματικότητα
Η θεραπεία γίνεται με την εισαγωγή πολύ λεπτών βελονών χωρίς κάποιο φάρμακο σε επιλεγμένα βελονιστικά σημεία, τα οποία βρίσκονται σε ολόκληρο το σώμα.
Μέσω αυτών των βελονών δίνονται τα ερεθίσματα στο σώμα, ώστε να κινητοποιηθούν οι αμυντικοί μηχανισμοί αυτοϊασης του οργανισμού.
Οι βελόνες συχνά τοποθετούνται σε σημεία απομακρυσμένα από την περιοχή του προβλήματος και ο ασθενής παρατηρεί άμεσα τη βελτίωση των συμπτωμάτων (π.χ σημαντική μείωση έως και πλήρης εξαφάνιση του πόνου, βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, βελτίωση της λειτουργικότητας).
Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον ιατρό, αλλά και στον ασθενή να κρίνουν από την αρχή την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να βγάλουν συμπεράσματα για την πρόγνωση της πάθησης.
Οι θεραπείες έχουν αθροιστικό αποτέλεσμα και πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικά με ρυθμό 2-3 φορές/εβδομάδα.
Παράλληλα, ο ασθενής εκπαιδεύεται στην αποφυγή των στάσεων και κινήσεων που επιβαρύνουν το πρόβλημα του και σε εξειδικευμένο ασκησιολόγιο για την πάθηση του, που βοηθούν στη γρηγορότερη ανάρρωση και στην αποφυγή υποτροπής των συμπτωμάτων.
Ο συνολικός αριθμός των απαιτούμενων θεραπειών εξαρτάται από τη σοβαρότητα και από τη χρονιότητα του προβλήματος και συνήθως κυμαίνεται από 8-10.

Αντί-stress θεραπεία με βελονισμό
Τα ευεργετικά αποτελέσματα του βελονισμού στην καταπολέμηση του stress
Το stress και άλλες εκδηλώσεις που συχνά μπορεί να σχετίζονται με αυτό, όπως αϋπνία, συναισθηματικές διαταραχές (κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, καταπιεσμένος θυμός, φοβίες κλπ), αίσθημα παλμών, κεφαλαλγίες, συμπτώματα από το γαστρεντερικό, σύνδρομο κλιμακτηρίου, ή άλλες νευροφυτικές διαταραχές είναι πολύ συχνά στη σημερινή εποχή, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.
Οι εκδηλώσεις αυτές φανερώνουν μία ανισορροπία στην ψυχική και σωματική υγεία του ασθενούς.
Ο βελονισμός είναι μία πανάρχαια θεραπευτική τεχνική, που στηρίζεται στη συνολική εξισορρόπηση του οργανισμού (σώματος και ψυχής).
Μπορεί να εφαρμοστεί από μόνος του, ή να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία έχει δοθεί από τους θεράποντες ιατρούς.
Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας αυτής είναι ότι είναι ασφαλής, αποτελεσματική και δεν έχει παρενέργειες, ούτε προκαλεί εθισμό, όπως αρκετά φάρμακα. Τα αποτελέσματα φαίνονται από τις πρώτες θεραπείες και οι δράση τους είναι αθροιστική.
Ο στόχος είναι να αντιμετωπισθεί η αιτία (ρίζα) και όχι μόνο τα συμπτώματα. Έτσι, ο οργανισμός σταδιακά επανέρχεται σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο ισορροπίας και τα συμπτώματα υποχωρούν.
Άρα, μπορούμε να πούμε ότι η γνώση και η εμπειρία που έρχονται από τα βάθη τις αρχαιότητας μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες στην αντιμετώπιση αυτών των μοντέρνων παθήσεων που αποτελούν «μάστιγα» της εποχής μας.

Βελονισμός για αδυνάτισμα
Περιλαμβάνει σωματικό και ωτικό βελονισμό και γίνεται 3 φορές την εβδομάδα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως 4 εβδομάδες (συνολικά 12 θεραπείες). Η απώλεια βάρους κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 1 έως 1,5 κιλό ανά εβδομάδα, σύνολο 4 έως 6 κιλά ανά μήνα.
Η δράση του βελονισμού για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι πολλαπλή:

  • Βοηθάει στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος και ολόκληρου του οργανισμού
  • Καταστέλλει το άγχος και τη νευρικότητα
  • Καταστέλλει την πείνα και τη βουλιμία
  • Ενδυναμώνει το αίσθημα κορεσμού, δηλαδή το άτομο χορταίνει με μικρότερες ποσότητες τροφής
  • Επιτρέπει καλύτερη συμμόρφωση με το πρόγραμμα διατροφής
  • Μειώνει την κατακράτηση υγρών
  • Αυξάνει το μεταβολισμό και τη λιπόλυση
  • Ρυθμίζει την κινητικότητα του παχέος εντέρου και βελτιώνει τη δυσκοιλιότητα. Παράλληλα αντιμετωπίζονται συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως πόνος και φουσκώματα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
  • Βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου και η διάθεση και αυξάνεται η ενεργητικότητα. Με την ολοκλήρωση των θεραπειών ο εγκέφαλος επαναπρογραμματίζεται σε σχέση με το αίσθημα του κορεσμού και της πείνας και ρυθμίζεται ο μεταβολισμός σε υψηλότερο επίπεδο καύσεων. Έτσι το αποτέλεσμα του βελονισμού διατηρείται και η απώλεια βάρους μπορεί να συνεχιστεί ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.
2017-11-20T19:02:08+00:00